– ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ –

Μερικά προσχέδια από μία καινούρια ιστορία, οι πρώτες τρείς σελίδες της οποίας θα είναι και η συμμετοχή μου στη φετινή ομαδική έκθεση κόμικς “εν Αιθρία”

122Ψάχνοντας για το ιστορικό πλαίσιο βρήκα μια ιστορία που μου επιβεβαίωσε ότι ένας ναύτης του βασιλικού ναυτικού, θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου μέσα σε έναν τεκέ.

Ένα απέραντο ….χασισοποτείο  ήταν η περιοχή από το Χατζηκυριάκειο μέχρι τα Ταμπούρια και τη Δραπετσώνα ως τα τέλη της δεκαετίας του 1930.  Λειτουργούσαν τουλάχιστον τριάντα τεκέδες.  

      Το πιο πολυτελέστερο ….χασισοποτείο  ήταν του Τζοάνου, μιας μεγάλης μορφής  του κόσμου της εποχής εκείνης. Λειτουργούσε και  σαν καφενείο-ουζερί, πάντα με δροσερές και ελαφροντυμένες γκαρσόνες, έτοιμες να ικανοποιήσουν   απαιτητικούς  πελάτες.

      Ένα  βράδυ, παρ ότι απαγορευόταν, Ένας δόκιμος της σχολής Ναυτικών Δοκίμων μπήκε στου Τζοάνου με την επίσημη στολή εξόδου. Ο Τζοάνος είτε για να τον περιποιηθεί, είτε για να τον ξεφτιλίσει, του έβαλε πάνω στο κάρβουνο  τουμπεκί, που είναι βαρύτερο απ’ το χασίς.

     Ο δόκιμος, αμάθητος στο ναρκωτικό, ζαλίστηκε κι αποφάσισε να φύγει γρήγορα. Παραπατούσε και κατά λάθος  παρέσυρε και έσπασε με τη χλαίνη του τον αργιλέ. Τότε οι ρεμπέτες  σκάρωσαν ένα τετράστιχο, που έγινε σουξεδάκι στις φυλακές:


Μας έσπασες τον αργιλέ

κυρ λοχαγέ, κυρ λοχαγέ.

Τον πήρε η μανδύα σου

Γα………………………………..

123

Και ένα τελικό καρέ…124

125

About christoulias

illustrator, comic artist
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s