-11/11/1918 11:00 Π.Μ.-

Τέσσερα χρόνια πολέμου μόλις τελείωσαν. Κάπου τόσο κράτησε και η δική μου θητεία ως σχεδιαστής της σειράς “χαρακώματα”, με διαλείμματα στα μετόπισθεν. Επιβίωσα και από αυτό το πρότζεκτ. “Πάλιωσα” μέσα στην οδό γάγγραινας, παλεύοντας να μη συνηθίσω τον πόλεμο. Τώρα που τελείωσε, συνειδητοποιώ ότι αυτό το πράγμα δε συνηθίζεται με τίποτα.

116

Παρόλα αυτά αγάπησα τους συναγωνιστές, τον Ζαν Πιερ, Γκιγιώμ, Ζοφρουά, Πουαλύ, Τιζιμπού…αλλά και τον Φρίτς , τον “καλύτερο εχθρό”. Άλλοι αισιόδοξοι, άλλοι απαισιόδοξοι, άλλοι βρωμιάρηδες ή με καλλιτεχνικές ανησυχίες, κάποιοι θαρραλέοι και μερικοί νοσταλγικοί. Όλοι ανορθόγραφοι!  Αν χωρίσεις έναν κανονικό άνθρωπο σε κλώνους που ο καθένας έχει μία από τις πολλές διαφορετικές ιδιότητες που τον χαρακτηρίζουν,   και τους ντύσεις με – απλοποιημένη- στρατιωτική στολή του γαλλικού στρατού του Α΄ Παγκοσμίου , έχεις το λιγότερο ένα λόχο φαντάρους των χαρακωμάτων.

“Ο πραγματικός εχθρός είναι η οξείδωσις των όπλων” λέει η ενημέρωση από την μεραρχία πριν την επίθεση και αν απομονώσεις αυτήν τη φράση από το πλαίσιό της, που την κάνει εντελώς βλακώδη και άκαιρη, μπορεί μέσα της να κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Γιατί η “οξείδωσις” είναι αποτέλεσμα του χρόνου και ο χρόνος είναι παντοδύναμος. Αν τον αντιμετωπίσεις σαν εχθρό, τότε γίνεσαι αυτόματα μια δονκιχωτική φιγούρα που παλεύεις μάταια.

Αυτήν την ματαιότητα περιείχε η πρωινή ενημέρωση που ξεγυμνώνει το παγκόσμιο γεγονός από τα αίτια και τις αφορμές των βιβλίων ιστορίας και αποκαλύπτει την ανυπαρξία σκοπού, πέρα από την αποστομωτική “προώθηση της ιστορίας”.

117

About christoulias

illustrator, comic artist
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s