-ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΘΑΒΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΟΥΣ-

Πριν από πολλά, πολλά χρόνια ζούσαν στις σαβάνες της Αφρικής οι πρόγονοι των σημερινών μικρών αιλουροειδών. Εκείνη την εποχή οι γάτες έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές αλλά είχαν και μερικές μικροδιαφορές μια εκ των οποίων ήταν το ότι δεν έθαβαν τα περιττώματά τους.

Κάποια χρονική στιγμή, ένα άτομο του είδους γεννήθηκε με την τόσο τυχαία όσο και άχρηστη μετάλλαξη να σκάβει λάκκους και να «τα κάνει» μέσα. Αυτό το άτομο έτυχε κατά τα άλλα να είναι αρκετά δυνατό και σχετικά όμορφο – από μιας εξελικτικής αισθητικής απόψεως-και έτσι δεν είχε πρόβλημα να δημιουργήσει μια μικρή οικογένεια, που κάποια από τα άτομα είχαν αυτό το χαρακτηριστικό.

Με τον καιρό αυτή η οικογένεια αυξήθηκε κάπως αλλά παρόλα αυτά αποτελούσε μια μικρή μειοψηφία του συνόλου του πληθυσμού των μικρών αιλουροειδών. Μια μέρα από αυτή την οικογένεια γεννήθηκε ένα άτομο που είχε την τυχαία αλλά – όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια – όχι και τόσο άχρηστη μετάλλαξη να θάβει το λάκκο που έτσι κι αλλιώς, όπως όλοι οι κοντινοί του πρόγονοι έσκαβε και «τα έκανε» μέσα.

Το άτομο αυτό αναπαράγεται καθότι ομορφόσογο, και δημιουργεί μια ακόμα μικρότερη μειονότητα του πληθυσμού των μικρών αιλουροειδών που σκάβει, «τα κάνει» και τα θάβει. Η σημερινές γάτες δηλαδή, εκτός βέβαια και από μερικά άλλα χαρακτηριστικά που δεν είναι αντικείμενο του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ.

Επειδή όμως οι γάτες δεν είναι οι μόνες που εξελίσσονται σε αυτόν τον κόσμο, ένας αόρατος εχθρός δημιουργείται από μια μετάλλαξη ενός μέχρι πρότινος ακίνδυνου ιού.

Ο θανατηφόρος πλέον για τα γατιά ιός μεταδίδεται όμως μέσω των κοπράνων. Μετά από καιρό, όταν ο ιός φεύγει από το προσκήνιο, το σκηνικό έχει μεταβληθεί δραματικά. Τώρα πια οι γάτες που «τα κάνουν»όπου να ναι είναι πλέον το 50% του πληθυσμού, οι γάτες που απλώς σκάβουν και τα κάνουν εξαφανίστηκαν εντελώς γιατί έτσι κι αλλιώς ήταν πολύ λίγες και αυτές που σκάβουν, «τα κάνουν» και τα θάβουν αποτελούν πλέον το άλλο 50% αφού οι γενετικά προγραμματισμένες συνήθειες υγιεινής τις έσωσαν από τον ιό. Η ισορροπία αυτή δυνάμεων θα παραμείνει αμετάβλητη μέχρι την πιο κοντινή περίοδο παγετώνων όπου ένα κυνοειδές δεινός θηρευτής από το βορά αναγκάζεται να μετοικήσει στη σαβάνα. Η αποτελεσματικότητα αυτού του είδους στο κυνήγι οφείλεται κυρίως στην ανεπτυγμένη του όσφρηση και στην ικανότητα να εντοπίζει τη λεία του από τη μυρωδιά των περιττωμάτων της.

Έτσι λοιπόν μετά από χρόνια συμβίωσης με τον καινούριο εχθρό ο πληθυσμός των μικρών αιλουροειδών περιορίστηκε μόνο στα άτομα που έσκαβαν «τα έκαναν» και τα έθαβαν.

Αυτό είναι το χρονικό μιας γενετικής συνήθειας που σήμερα φαίνεται ίσως χωρίς αιτία, αλλά που κάποτε ίσως να έσωσε ένα ολόκληρο είδος.

About christoulias

illustrator, comic artist
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to -ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΘΑΒΟΥΝ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΤΟΥΣ-

  1. s0phia says:

    πωπω! Πόσο σ’αρέσει πια αυτή η ιστορία? :Ρ
    Λοιπόν, καλή αρχή και να ποστάρεις συχνα, εχω ενθουσιαστει!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s